Nintendo Only
special
Nintendo default sfeerafbeelding

Auteur: Rob Polman (RP89)
Geplaatst op: 30 mei 2011 om 16:00
alg

Geruchtenmolen E3 2011: Deel twee

Special | 30 mei 2011 - Van 7 t/m 9 juni vindt alweer de 16de editie van de E3 plaats in het Los Angeles Convention Center. Ook dit jaar nemen we in aanloop naar ’s werelds grootste gamesbeurs de meest opvallende, hilarische en belachelijke geruchten onder de loep. Hoewel vorig jaar slechts 3 van de in totaal 15 besproken geruchten daadwerkelijk uitkwamen, behaalde we met onze ongezouten mening een waarheidsgetrouw-percentage van maar liefst 80%. De E3 van 2011 lijkt vooral in het teken te gaan staan van Nintendo’s nieuwe console, maar wat heeft Sony in huis om de recente downtime van het PSN te doen vergeten? En gaat Microsoft haar Natal-platform naar een hoger niveau brengen of weet de fabrikant de show te stelen door een opvolger van de Xbox 360 aan te kondigen? Je leest het in onze driedelige serie van de “Geruchtenmolen E3 2011” special!


wtkMicrosoft verrast met volgende Xbox
Hoewel alle ogen tijdens de aankomende E3 gericht zijn op Nintendo’s nieuwe console, is het maar zo mogelijk dat Microsoft de show steelt door de opvolger van de Xbox 360 aan te kondigen. Volgens geruchten heeft Microsoft de ontwikkeling van haar volgende console met ingebouwd Kinect-accessoire namelijk in een sneltrein gezet, om zo te voorkomen dat Nintendo er al in een vroeg stadium met teveel marktaandeel vandoor gaat. Ondanks ontkenningen zou onder andere Electronic Arts al aan de slag zijn gegaan met de nieuwe hardware.

Wanneer we tegen het einde van dit jaar aanlopen viert de PS3 alweer haar vijfde verjaar, terwijl de Xbox 360 alweer zes kaarsjes mag uitblazen. Kijkend naar het tijdsspan van de vorige generatie consoles waren die al lang toe aan vervanging. Vijf jaar na de lancering van de PS2 sprak Sony al openlijk over de PS3, terwijl vijf jaar na de Xbox de opvolger al in de winkels lag. Het is dus niet zo gek dan men nu langzaamaan gaat denken in de richting van een nieuwe generatie consoles. In oktober 2006 gaf Microsoft al aan na te denken over de volgende console, terwijl Peter Moore – destijds nog werkzaam voor Microsoft – in maart 2007 al aangaf deze nieuwe Xbox in 2012 te verwachten. Met dat in het achterhoofd lijkt een onthulling op de aankomende E3 niet meer dan logisch. Toch?

De zaken zijn echter veranderd. Wereldwijd is men getroffen door een economische crisis waardoor nieuwe ontwikkelingen op een laag pitje stonden. Bovendien gaf Microsoft motion-sensing gaming een nieuwe betekenis met Kinect, een accessoire dat het bedrijf ziet als een geheel nieuw platform waarmee het de levensduur van de Xbox 360 met vijf jaar wil verlengen. Desondanks liet ex-Sony man David Reeves in juni 2010 weten dat hij de next-generation binnen één á twee jaar vanaf nu verwacht en geven ook steeds meer ontwikkelaars aan klaar te zijn voor de volgende generatie. Baas van Xbox UK is echter stellig en verklaarde in september vorig jaar dat een opvolger van de Xbox 360 nog jaren van ons is verwijderd.wtkNintendo verrast met GTA
De Grand Theft Auto-serie is groot geworden op het PlayStation-platform van Sony. De verbreding naar het Xbox-platform van Microsoft leidde dan ook tot veel irritatie bij de fanboys onder ons. Wii-bezitters konden ondertussen enkel dromen dat Grand Theft Auto IV op den duur ook haar weg naar die console zou banen. Dat is nooit gebeurd met als reden dat Rockstar vond dat GTA IV niet geschikt was voor de Wii. Nintendo of America-president Reginald "Reggie" Fils-Aimé heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat hij het franchise graag naar de Wii ziet overstappen. Het mocht echter niet baten.

Hoop kregen Nintendo fans toen Take-Two, het moederbedrijf van Rockstar Games, wilde experimenteren met het franchise op Nintendo-platformen. Grand Theft Auto: Chinatown Wars voor de DS moest uitwijzen in hoeverre er een interesse was onder de casual gamers van Nintendo. Hoewel relatie met Nintendo volgens Take-Two CEO Ben Feder sterker was dan ooit, vielen de verkoopcijfers van de game erg tegen. Het expermiment was geslaagd, maar niet in het voordeel van Nintendo.

Het is een probleem waar Nintendo de afgelopen generatie constant tegenaan is gelopen; de gebrekkige ondersteuning van grote third-party’s omdat hun volwassen games niet voldoende aanspraak krijgen op de Wii. Nintendo mag dan wel de meeste hardware-exemplaren hebben verkocht; het is overduidelijk zichtbaar dat het bedrijf een verschuiving heeft gemaakt van de gulle hardcore gamer naar de zuinigere casual gamer. Nu Nintendo op de aankomende E3 haar nieuwe console gaat onthullen doen geruchten de ronde dat het bedrijf het helemaal anders wil aanpakken en de hardcore gamer weer voor zich wil terugwinnen. Een Franse website, die eerder al de codenaam en specificaties van de console lekte, beweert dan ook dat Rockstar één van de grote ontwikkelaars is die al een development kit in huis heeft. Schijnbaar werken ze aan een nieuwe Grand Theft Auto wat een launchtitel moet zijn voor Nintendo’s nieuwe console en dus grote rol gaat spelen in de aankomende omslag.wtkMetal Gear-classics komen naar de PS3
Het gebrek aan backwards-compatibility op de PS3, ofwel de mogelijkheid om oude PS-games af te spelen, leidde tot grote teleurstelling bij trouwe Sony-aanhangers. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat Sony remakes is gaan uitbrengen van succesvolle PS2-games. Door de graphics op te poetsen naar HD-kwaliteit en ondersteuning toe te voegen voor Trophies, is Sony erin geslaagd voort te borduren op het succes van bekende serie’s als God of War en The Sly Trilogy. Het succesverhaal, onder critici ook wel melkerij genoemd, werd opgevolgd door third-party’s die serie’s als Prince of Persia en Splinter Cell nieuw leven inblaaste met een PS3-release. Een logisch vervolg was dat Sony ook populaire PSP-games naar de PS3 ging brengen en dat gebeurde dan ook met de recent aangekondigde 'PSP Remaster-serie'. Met dit nieuws lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat één van de populairste serie’s naar de PS3 komt; namelijk Metal Gear Solid.

Een bevestiging dat Konami werkte aan HD-remakes van Metal Gear Solid was afkomstig van een anonieme werknemer bij Sony, die bovendien ook bevestigde dat Square Enix bezig is met het Final Fantasy-franchise. Begin 2011 maakte het Official PlayStation Magazine dan ook vermelding van een Metal Gear Solid-trilogie op de PS3, bestaande uit PS1-klassieker Metal Gear Solid en PS2-games MGS2: Sons of Liberty en MGS3: Snake Eater. In april van dit jaar sloeg het OPM opnieuw toe, maar nu speculeerde het magazine enkel over de onthulling van een bekend PS2-franchise dat een overstap maakt naar de PS3. De aankondiging daarvan zou plaats moeten vinden op de aankomende E3. 1 + 1 = 2, zo denken veel fans.

Over een oppoetsbeurt voor de Metal Gear Solid-trilogie lijken dus weinig twijfels te bestaan. Echter lijkt er ook een goede kans dat PSP-topper Metal Gear Solid: Peace Walker zich aan het rijtje schaart. De game was volgens critici een absolute topper, zeker gezien het feit dat de handheld-game tijdens de ontwikkeling beschouwd werd als een volwaardige console game. Desondanks behaalde Peace Walker door de handheld-release en stagnerende PSP-populariteit niet haar volledige potentie in verkoopcijfers. Hideo Kojima heeft er dan ook nooit een geheim van gemaakt dat hij de game graag zou willen overbrengen naar de PS3. Dit werd gevolgd door een gerucht dat de game aangekondigd zou worden tijdens de afgelopen Video Game Awards in december, maar dat liep uit op niets. De recente ontwikkelingen van de PSP Remaster-serie lijken de overstap echter in een stroomversnelling te zetten, met als gevolg dat Peace Walker direct in verband werd gebracht als één van de eerste games die de overstap naar de PS3 maakt. Zo worden de graphics overgezet naar HD-kwaliteit en zullen de 2 analoge sticks van de Dualshock 3 ook gebruikt kunnen worden. De game zal bovendien worden aangeboden in de PlayStation Store en zal dus niet worden uitgebracht op disc. Voor de E3 plant Konami een speciaal pre-show event op 2 juni en daarmee lijkt de kans groot dat de gehele Metal Gear-serie straks speelbaar is op de PS3.

Geruchtenmolen E3 2011: Deel twee - Pagina 1
reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!