Nintendo Only
special
Nintendo default sfeerafbeelding

Auteur: Rob Polman (RP89)
Geplaatst op: 23 mei 2011 om 16:00
alg

Geruchtenmolen E3 2011: Deel één

Special | 23 mei 2011 - Van 7 t/m 9 juni vindt alweer de 16de editie van de E3 plaats in het Los Angeles Convention Center. Ook dit jaar nemen we in aanloop naar ’s werelds grootste gamesbeurs de meest opvallende, hilarische en belachelijke geruchten onder de loep. Hoewel vorig jaar slechts 3 van de in totaal 15 besproken geruchten daadwerkelijk uitkwamen, behaalde we met onze ongezouten mening een waarheidsgetrouw-percentage van maar liefst 80%. De E3 van 2011 lijkt vooral in het teken te gaan staan van Nintendo’s nieuwe console, maar wat heeft Sony in huis om de recente downtime van het PSN te doen vergeten? En gaat Microsoft haar Kinect-platform naar een hoger niveau brengen of weet de fabrikant de show te stelen door een opvolger van de Xbox 360 aan te kondigen? Je leest het in onze driedelige serie van de “Geruchtenmolen E3 2011” special!


wtkNintendo luidt next-gen in
Nintendo is ongetwijfeld de grote verrassing van de huidige generatie spelcomputers. Daar waar de PS3 en Xbox 360 uitblinken met high-definition graphics en grootschalige producties, moet de Wii het doen met graphics uit het tijdperk van de Gamecube en vaak versimpelde gameplay. Tegen de verwachting in vielen gamers echter massaal voor Nintendo’s Wii en telt de console vandaag de dag meer verkochte exemplaren dan de PS3 en Xbox 360. Aan alles komt echter een eind, want na 4,5 jaar lijkt de console nu toch echt aan het langste eind te hebben getrokken. De verkoopcijfers van de Wii dalen iedere maand, om maar niet te spreken van de software-verkoopcijfers. Lang werd gedacht aan een upgrade van de huidige Wii met HD-graphics, maar dat lijkt met de recente geruchten niet het geval te zijn. Nintendo is klaar voor een nieuwe generatie consoles.

Hoewel Nintendo nog begin dit jaar aangaf geen haast te maken met een opvolger van de Wii, zijn analisten al langer van mening dat een onthulling van de Wii 2 taanstaande is. Toen half april ook nog eens de volledige specificaties uitlekte kon Nintendo er haast niet meer omheen en bevestigde het bedrijf dat een nieuwe console tijdens de E3 onthuld gaan worden en bovendien al in speelbare vorm aanwezig zal zijn. Over de aanwezigheid Nintendo’s nieuwe console zijn dus geen twijfels en dus speculeert men er hevig op los wat we gaan zien.

Intern zou naar de console gerefereerd worden als ‘Project Café’, terwijl de uiteindelijke naam 'Nintendo Stream' moet gaan worden. Daarmee zou worden gerefereerd naar een feature om content en games te streamen naar een groot scherm dat zich bovenop de controller bevindt. Vooral de controller staat in het middelpunt van geruchten en speculatie, waarbij het echter wel ontbreekt aan eenduidige berichtgeving. Zo zouden er meerdere besturingsmogelijkheden zijn; naast een vernieuwde variant van de vertrouwde Wii Remote, waarvan beweerd wordt dat deze beter is dan Sony’s Move, zou ook een meer standaard type controller zijn terugkeer maken. Deze controller zou bestaan uit 2 analoge sticks, een camera, 8 toetsen en touchscreen van 6.2 inches groot.

Voor wat betreft de hardware-specificaties verwacht men dat Nintendo op de E3 games toont die aangestuurd worden door een grafische kaart die een herziening is van AMDs R700 GPU met 512MB RAM. Daarmee zou de console krachtiger zijn dan de PS3s Nvidia 7800GTX-processor. De CPU is een triple-core IBM PowerPC chipset, vergelijkbaar met de Xbox 360, zij het op een hogere kloksnelheid. Een hardeschijf zou niet standaard meegeleverd worden, terwijl voor games gebruik wordt gemaakt van 25GB-disks en 8GB on-bard flash-geheugen. De console is daarmee in staat om 1080p graphics te tonen, alsook ondersteuning voor 3D te leveren. Qua grootte komt de console in de buurt van de originele Xbox 360, al lijkt het design op een herziening van de Super Nintendo (SNES). De productiekosten van een enkele console zou tussen de $350 en $400 liggen, al kiest Nintendo er mogelijk voor om de console met een kleinere, dan wel geen winstmarge te verkopen. De productie moet in oktober/november op gang komen, gevolgd door een release begin 2012. Daarmee lijken alle details op straat te liggen, of heeft Nintendo wellicht nog een verrassing in petto?wtkRockstar onthult Grand Theft Auto V
Over het bestaan van een vervolg op Grand Theft Auto IV uit 2008 zijn geen twijfels. Het vijfde deel spookt al een tijdje rond in de geruchtenmolen en wist daarmee zelfs al een plaatje te verdienen als bespreekpunt in de geruchtenmolen van vorig jaar. Toentertijd waren we zeer terecht erg sceptisch, want een jaar later is er nog maar weinig veranderd aan de situatie en houdt Rockstar haar kaken stijf op elkaar. Grote vraag is of daar dit jaar verandering in gaat komen.

Rockstar is in de afgelopen jaren erg stil gebleven over Grand Theft Auto V en als het aan de uitgever lag bestond de game nog niet eens. Terwijl Rockstar haar focus uitging naar andere grote releases als Red Dead Redemption en L.A. Noire, klapte echter de ene na de andere betrokkene uit de school over het bestaan van GTA V. Dit ging vooraf aan voorspellingen van analisten, zoals het onderzoeksbedrijf Cowen dat afgelopen zomer meende dat zowel L.A. Noire als GTA V nog dit jaar verschijnen. Eerstgenoemde ligt inmiddels in de winkels, wat de weg vrij zou maken voor een najaars-release van GTA V. Aangezien een aankondiging lang uitbleef lijkt dat inmiddels achterhaald. Befaamd wedbush-analist Michael Pachter kwam met een wat meer getheoriseerde voorspelling. Volgens de beste man wordt GTA V uitgebracht in het fiscale jaar dat maart 2012 eindigt. Dan zouden namelijk ook de contracten van 3 belangrijke betrokkenen aflopen. Pachter lijkt er zeker van dat het volgende deel al een tijd in ontwikkeling is, met geluiden dat het de grootste game in de serie ooit wordt. Andere analisten houden er echter een andere mening op na en denken dat GTA V na april 2012 verschijnt.

Ondanks dat Rockstar zich totaal niet bemoeid met het heen-en-weer geblaat van analisten, kon het bedrijf ook niet voorkomen dat betrokken partijen melding maakte van de game. Zo dook er een lijst met rollen op die deed vermoeden dat het nieuwste deel zich afspeelt in een reïncarnatie van Los Angeles, werden er tal van gerelateerde domeinnamen geregistreerd en werd er naar de game gerefereerd in het CV van gerespecteerd acteur Declan Mulvey. Tot overmaat van ramp bevestigde Amerikaanse acteur en comedian Gilbert Gottfried zijn deelname aan de game, wat ertoe leidde dat GameStop alvast een releasedatum van 15 januari 2012 opplakte. Met die datum in het achterhoofd lijkt een aankondiging op de E3 waarschijnlijk.wtkSony slaat terug met nieuwe PSN
Menig gamer was in het begin van het PS3-tijdperk sceptisch over Sony’s nieuwe online service; het PlayStation Network. Het feit dat online gamen kosteloos was, daar waar Microsoft altijd al een jaarlijks bedrag vroeg, zou volgens critici betekenen dat de online ervaring beduidend minder zou zijn. In de afgelopen jaren is gebleken dat het PSN een prima service is die op weinig punten echt onder doet voor Xbox Live. Dat goede imago liep een maand geleden echter een flinke deuk op toen bleek dat het netwerk gehackt was, miljoenen gegevens gestolen waren en de service ruim 3 weken onbereikbaar was. Nu alles lijkt te zijn hersteld en Sony meermaals haar excuses heeft aangeboden vrezen analisten ervoor dat Sony nog een zware tijd tegemoet gaat. Met als lastigste taak om het vertrouwen van de consument terugwinnen lijkt de E3 op precies het juiste moment haar deuren te openen.

Al sinds de lancering van de PS3 in 2006 smachten gamers naar een aantal features, waaronder in-game cross chat. Dit is de mogelijkheid om met elkaar in party’s te chatten terwijl je gamed, zij het wel of niet in dezelfde game. Op Xbox Live kan dit tot grote ergernis van veel PS3-gamers al sinds het begin. Volgens geruchten ligt de zaak echter gecompliceerder en zou Microsoft over een patent beschikken waardoor het voor Sony lastig is om in-game cross chat naar de PS3 te brengen. Tot grote blijdschap van veel gamers wist de product manager van het PSN echter al in november 2009 te bevestigen dat er wel degelijk gewerkt wordt aan de feature, maar dat hij helaas nog geen specifieke datum kon noemen. Ondanks dat het nieuws later nog eens werd bevestigd door een medewerker van Naughty Dog, zijn we inmiddels anderhalf jaar verder en is er aan de situatie niets veranderd. Desalniettemin blijven geruchten zich opstapelen, zeker met de komst van de betaalbare dienst PlayStation Plus vorig jaar. Zelfs de officiële website van Sony maakte toen vermelding van de feature als onderdeel van Plus, alhoewel dit later snel weer verwijderd werd. Er lijkt dus wel degelijk iets te spelen achter de schermen bij Sony.

Nu het PlayStation Network ruim 3 weken offline is geweest en Sony er hard aan moet werken om de consument voor zich terug te winnen, lijkt het moment om nieuwe features te introduceren beter dan ooit. Volgens de geruchten wil Sony het PSN dan ook weer in goed daglicht te zetten met ondermeer de meest gevraagde features als in-game cross chat en in-game video chat. Sony zou deze features al bij de herbouw van de service hebben ingepland. Hoewel we het gerucht met een korreltje zout moeten nemen, meent de poster een Sony-werknemer te zijn en heeft hij dit bewezen door al vaker betrouwbare informatie te lekken. Bovendien lijkt het haast onontkoombaar dat Sony haar PSN naar een hoger niveau gaat brengen, zeker nu Microsoft met Xbox Live aan de weg blijft timmeren door de recente overname van Skype.

Geruchtenmolen E3 2011: Deel één - Pagina 1
reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!