Nintendo Only
special
Event

Auteur: Rob Polman (RP89)
Geplaatst op: 30 mei 2010 om 12:00
alg

Geruchtenmolen E3 2010: Deel één

Special | 30 mei 2010 - Na het succes van vorig jaar, waarbij 50% van de geruchten ook daadwerkelijk uitkwam, is de E3 geruchtenmolen terug van weggeweest! In aanloop naar ‘s werelds grootste gamesbeurs in het Los Angeles Convention Center – de E3 2010 – nemen we in driedelige special de meest opvallende, hilarische en belachelijke geruchten onder de loep. De E3 2010 lijkt volledig in het teken te staan van Sony’s Move en Microsofts Natal, maar wat gaat Nintendo doen om niet achter te raken op de concurrentie? En welk bedrijf heeft de grootste verrassing in petto, waarover nog maanden nagepraat wordt? Je leest het hier in het eerste deel van de “Geruchtenmolen E3 2010” special!Van dik naar de dun: Xbox 360 Slim
Van dik naar dun is populair. Niet alleen bij mensen heeft het een positief effect, ook bij consoles pakt het meestal goed uit – resulterend in een flinke verkoop boost. Sony deed het voor het eerst met haar PS1, later met de PS2 en sinds september 2009 is ook de PS3 Slim verkrijgbaar. Microsoft blijft zwijgen, maar tweeënhalf jaar na de lancering in december 2005 deed het eerste gerucht over een Slim versie van de Xbox 360 al de ronde. In juli 2008 beweerde een wijsneus op NeoGAF dat Microsoft werkte aan een nieuwe, verbeterde versie van de Xbox 360. Deze zou qua grootte vergelijkbaar zijn met de Nintendo Wii en tegen het einde van 2008 verkrijgbaar zijn. Alle ogen waren gericht op de E3 van dat jaar, maar tevergeefs; een slim versie bleef uit.

wtkPas in augustus 2009 werd opnieuw gesproken over een Xbox 360 slim. Dit keer was het analist David Cole: "Het is niet de vraag of Microsoft met een slim versie komt, maar wanneer. Een kosten drukkende en kleiner model is altijd goed voor een bedrijf en de verkoop, dus ik verwacht in 2010 een nieuw design voor de 360." Microsofts Aaron Greenberg was er als de kippen bij om het gerucht de kop in te drukken en eventuele stagnatie in verkoop te voorkomen. "Wij vinden dat de console zoals hij nu is voldoet aan de eisen van de consument. We zijn dus niet van plan om een ander type Xbox 360 te gaan maken."

Vooralsnog ging het dus vooral om speculatie. Harde bewijzen verschenen pas recentelijk in maart van dit jaar. Net als bij Sony’s PS3 slim, doken er foto’s op die blijkbaar het innerlijk van een nieuw Xbox 360 model tonen. Voor het eerst zouden de console's CPU en GPU gecombineerd zijn in een kleine chip. De originele bron, een Chinese website, liet zelfs weten dat het nieuwe model door de tests is gekomen en daarmee werd een aankondiging op de aankomende E3 steeds waarschijnlijker. Befaamde industrie analist Michael Pachter zette het gerucht nog wat kracht bij door zijn geloof in de Slim versie uit te spreken, gecombineerd in een bundel met Natal en een 250GB HDD voor $299. Tot slot kwam geruchtenmaker Surfer Girl met het uitsluitsel waar we op hadden gewacht; de Xbox 360 Slim zien we terug op de E3 2010.
Nintendo verrast met de DS2
Vlak na de lancering van de vierde generatie DS, de zogeheten DSi XL, ontstond de eerste speculatie omtrent een echte opvolger van de handheld. Half januari was het analistenbureau EEDA die meende dat de aankondiging van de DS2 binnen acht maanden zou plaatsvinden. Tot deze conclusie kwam de analist omdat het Nintendo’s strategie zou zijn om een nieuwe handheld een jaar eerder dan verwacht uit te brengen, om zo de concurrentie te verrassen. Dit werd namelijk ook gedaan bij de overgang van de GBA naar de DS. Pure aannames dus en geen harde bewijzen.

wtkDe eerste concrete geruchten kwamen een maand later bovendrijven. Enkele Japanse ontwikkelaars zouden al in het bezit zijn van ontwikkelingstools voor de DS2. De grootste ontwikkelaar in het rijtje zou ‘The Pokemon Company’ zijn, die beweerde dat de handheld beschikt over motion sensoren. Nintendo zelf liet weten dat het niet op geruchten gaat reageren en dat het slechts om speculaties gaat. Het verhaal werd echter aannemelijker toen meer ontwikkelaars zich begonnen te melden. Zij zouden bezig zijn met games voor een nieuw Nintendo DS systeem. Deze ontwikkelaars waren het eens over de naam "Nintendo DS2", met een aankondiging op de E3 en een release in de herfst. Naar zeggen zou de ontwikkeling van de games nogal op die van de Gamecube te lijken. Dat zou betekenen dat de DS2 over dezelfde kracht als de Gamecube moet beschikken.

Toen Nintendo aanhangers zich langzaam klaar maakte voor de komst van de DS2 gebeurde er iets onverwachts. Op 23 maart kondigde Nintendo aan dat het werkt aan de 3DS; een nieuwe variant op de DSi, met 3D ondersteuning en backwards compatible. Nintendo liet weten dat 3DS de voorlopige naam is en de release plaatsvindt in het fiscale jaar dat maart 2011 eindigt. Een eerdere lancering dan maart 2011 is dus ook goed mogelijk. Grote verwarring binnen de game-industrie, want de 3DS voldoet niet echt aan de eerdere geruchten over de DS2. Heeft Nintendo alsnog een verrassing achter de hand?
Sony kondigt PSN+ aan
Het Xbox Live vs. PlayStation Network debat woedt eigenlijk al sinds het bestaan van beide consoles. Hoewel menig PS3 gamer het zal ontkennen, mogen we toch stilletjes aan concluderen dat Xbox Live completer is op het gebied van online gaming (cross-chat, iemand?). In november vorig jaar gaf Kaz Hirai al aan dat Sony al een tijdje nadenkt over een premium PSN service waarvoor betaald moet worden. Deze service met extra content en features zou meer concurrentie moeten bieden met Xbox Live. Wees niet getreurd; Sony is er altijd duidelijk in geweest dat de huidige service volledig gratis blijft.

wtkDat er een betaalde service aan gaat komen lijkt zeker. Wanneer en wat deze inhoudt is ondanks talloze geruchten nog erg onduidelijk. In december stuurde Sony al een vragenlijst rond die betrekking had op een eventuele premium service waarbij abonnementskosten variëren van $20 tot $60 per jaar. De voorbije maanden hebben tal van features de revue gepasseerd en naast een aantal overeenkomsten met Xbox Live, ten er ook zekerrnieuwigheden tussen als gratis games en proef toegang tot retail games. Een aantal maanden beweerde een anonieme bron dat de premium service inderdaad echt is en met de aankomende E3 aangekondigd wordt. Er dook zelfs al een naam op; PSN+. Sony zelf hield de kaken stijf op elkaar maar liet al wel vast weten dat we binnenkort meer duidelijkheid krijgen. Is binnenkort toevallig op de E3?

Geruchtenmolen E3 2010: Deel één - Pagina 1
reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
Event info
Locatie Los Angeles
Begindatum 15 juni 2010
Einddatum 17 juni 2010