Nintendo Only
special
Event

Auteur: Paul van den Hogen (Incubus)
Geplaatst op: 19 mei 2009 om 18:05
alg

Terugblik op E3 2008

Special | 19 mei 2009 - De afgelopen jaren was de E3 in Los Angeles niet meer de beurs van weleer. Het was afgelopen met de glamour en grootsheid van de voormalig grootste game- en elektronica beurs ter wereld. Veel journalisten lieten de E3 voor wat het was. Al deze mensen kunnen dit jaar weer tickets naar LA boeken aangezien de beurs weer terug van weg geweest is. Dit jaar zullen Sony, Microsoft, Nintendo en de third-party ontwikkelaars weer flink gaan uitpakken. We kunnen namelijk onder meer titels als God of War III, Halo 3: ODST, Bioshock 2, Assasins Creed 2 en nieuwe games van Nintendo verwachten. Toch leek het ons leuk om terug te kijken naar de afgelopen E3. Hoewel de beurs een stuk minder spektakel bood, waren er toch een hoop vette games aanwezig. Zo onthulde Sony haar nieuwe online topper M.A.G. (Massive Action Game) en bleek Nintendo haar fans opnieuw teleur te stellen.

Sony
Grootste verrassingen:
Sony kwam vorig jaar met een grote hoeveelheid toppers naar Los Angeles. Zo werden er onder meer titels als Resistance 2, LittleBigPlanet, Killzone 2, Socom: Confrontation, Ratchet & Clank: Quest for Booty en Fat Princess getoond of aangekondigd. Maar niemand had verwacht dat Sony met M.A.G. (Massive Action Game) zou komen. De game moet maar liefst 256 man online gaan ondersteunen en was n van de verrassingen van de afgelopen E3. Toegegeven moet worden dat de screenshots er erg goed uitzien maar het is nog maar de vraag of Sony de belofte van 256 man online gaat waarmaken. Hoe dan ook, MAG is een van de grootste beloftes op de E3 van dit jaar.Daarnaast maakte Kazunori Yamouchi bekend dat de handheld versie van Gran Turismo nog steeds in ontwikkeling was. Het was al tijden angstvallig stil rondom de portable Gran Turismo game maar tijdens de E3 van vorig jaar bleek dus een spoor van leven te bekennen. Daarnaast bleek Heavy Rain aanwezig te zijn, al was het achter gesloten deuren. Journalisten maakte in ieder geval duidelijk dat zij onder de indruk waren van wat zij gezien hadden. Heavy Rain moet namelijk een nieuwe standaard zetten qua realisme in games. Grafisch is de game onovertroffen en het is dan ook begrijpelijk dat heel veel PlayStation 3 bezitters zitten te wachten op Heavy Rain.

Tevens werd ook bekend dat het lang verwachte nieuwe deel in de legendarische Final Fantasy franchise niet meer exclusief naar de console van Sony zou komen. Microsoft liet namelijk in haar presentatie weten dat Final Fantasy XIII k voor de Xbox 360 uitkomt. Dit bleek een enorme klap in het gezicht van Sony te zijn, verschillende topmannen van Sony hadden hier niet op gerekend.

Grootste aankondigingen:
Het was geen publiek geheim meer dat er een nieuwe God of War game zou komen, maar vorig jaar werd de game tijdens de E3 voor het eerst getoond door middel van een teaser. God of War III lijkt n van de grootste games van Sony en een waardige opvolger van de eerste twee games te worden. Hoewel de teaser erg kort was lijkt het duidelijk dat de nieuwe God of War grafisch een topper wordt. Tijdens de E3 van dit jaar zal de releasedatum van deze hack n slash game bekend worden gemaakt.Daarnaast waren er naast de verplichte nummertjes Buzz en Singstar twee games die de meeste aandacht opeisten. Resistance 2 was volgens Sony de Gears of War voor de PlayStation 3. De game zou gamers in staat stellen om met 60 man online te spelen, een nieuwe standaard op de consoles. Naast de aankondiging van M.A.G. was LittleBigPlanet toch wel de game waar iedereen het meest aan terugdenkt. De game van ontwikkelaar Media Molecule werd door middel van een trailer getoond aan de aanwezige pers en de mix van platform elementen en user generated content sprak bij veel journalisten tot de verbeelding. Little Big Planet was absoluut de grootste game voor Sony.

Met Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots had de PlayStation 3 een absolute system seller maar de volgende grote exclusive stond alweer klaar. Killzone 2 werd net als het jaar daarvoor getoond en de multiplayer mode was speelbaar voor de pers. Helaas kwam de game pas in Q1 van 2009 uit maar Guerrilla had de kwaliteit van de roemruchte trailer uit 2005 zo goed als benaderd.

Ook liet Sony tijdens de E3 van 2008 een uitgebreide presentatie van PlayStation Home zien. De applicatie werd een aantal jaren geleden met veel bombarie aangekondigd maar wist de hoge verwachtingen tot nu toe nog niet waar te maken. Hoewel de applicatie momenteel nog steeds in een beta-versie zit, heeft Sony grote plannen met PlayStation Home. Dit kondigde Sony vorig jaar al aan, maar tot nu toe verloopt Home nog niet vlekkeloos.

Grootste afwezigen:
Er waren een aantal titels afwezig op de E3 van vorig jaar. Zo zitten fans van de Kingdom Hearts franchise al jaren te wachten tot Sony deeltje drie aankondigt maar ook dit jaar bleek dit niet het geval te zijn. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds vrijwel niets bekend over Kingdom Hearts III en met de vele titels die Square Enix in ontwikkeling heeft, is het eigenlijk wel zeker dat we nog langer moeten wachten op een nieuwe Kingdom Hearts.

Overigens was de nieuwe Jak and Daxter ook niet aanwezig. In plaats daarvan had ontwikkelaar Insomniac de eerste DLC voor Ratchet and Clank voor ons in petto. Ratchet and Clank: Quest for Booty bleek een downloadable game te zijn die beschikbaar zou worden gesteld via PlayStation Network. Later zou de game ook een Blu-ray release krijgen en binnenkort kunnen we aan de slag met Ratchet and Clank: A Crank in Time. Over een nieuwe Jak and Daxter voor de PlayStation 3 is vrijwel niets bekend. Wel komt er binnenkort een Jak and Daxter game naar de PlayStation Portable. The Lost Frontier moet de leegte opvullen die vorig jaar tijdens de E3 ontstond.

Microsoft
Grootste verrassingen:
De grootste verrassing die Microsoft voor ons in petto had was ongetwijfeld de aankondiging dat Final Fantasy XIII k naar de Xbox 360 kwam. Sony en haar gamers waren geschokt toen zij hoorden dat het nieuwste deel binnen de legendarische franchise, voor het eerst sinds Final Fantasy VII, naar een andere console kwam. Square Enix maakte al eerder RPGs voor de Xbox 360 maar niemand had gedacht dat FFXIII naar de Xbox 360 zou komen. De game zal in het Westen gelijktijdig op de PlayStation 3 en Xbox 360 verschijnen maar in Japan blijft de game exclusief voor de PlayStation 3. Toch kunnen de Xbox 360 gamers in de nopjes zijn want na Tekken 6 komt er opnieuw een voormalige PlayStation exclusive naar hun favoriete console.Naast Final Fantasy XIII was er ook een hoop te doen over het nieuwe project van Bungie. Deze ontwikkelaar wou namelijk de E3 aangrijpen om een nieuwe game aan te kondigen maar het bedrijf werd door Microsoft terug geroepen. Er werd veel gespeculeerd over welke game het bedrijf in ontwikkeling had en de naam Halo 4 werd dan ook logisch veel genoemd. Later bleek dat het de game Halo 3: ODST (voorheen Halo 3: Recon) betrof. Halo 3: ODST (Orbital Drop Shock Troopers) is een prequel op deel drie en komt later dit jaar uit.

Terugblik op E3 2008 - Pagina 1
reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
Event info
Locatie Los Angeles
Begindatum 2 juni 2009
Einddatum 4 juni 2009